CEEAAM - Eszközök a fókuszban

Eszközök a fókuszban

Közép-Kelet-Európai piacok

Regionális adottságaink miatt elsősorban európai, azon belül is közép-kelet-európai befektetési lehetőségekre koncentrálunk, mindemellett a lehető legszélesebb befektetési palettát kínálva ügyfeleink részére. Célunk a leglikvidebb piac, a legjobb ár felkutatása.

Kötvények

A CEEAAM Zrt. forintban és külföldi devizában (EUR, USD, GBP, CHF) denominált kötvények elérését biztosítja ügyfelei részére. Szerteágazó kapcsolatai, partnerei segítségével több ezer likvid vállalati és államkötvény kínálatából válogathatnak az ügyfelek.

Figyelemmel kísérjük a magyar vállalatok, mint például a MOL, MBH, MVM, Nitrogénművek, OTP Bank és a Raiffeisen Bank különböző lejáratú kötvényeit. Emellett nyomon követjük a lengyel vállalatok és bankok, mint például az Orlen, PKO Bank, BGK, és a Bank Millenium, valamint a cseh vállalatok (Ceska Sporitelna) kötvényeit. Befektetéseink között szintén mwgtalálhatóak a szlovák (Tatra Banka), szlovén (Nova Ljubljanska Banka, Nova Kreditna Banka) és a román (Banca Commerciala, Banca Transilvania) eredetű kibocsátók kötvényei, melyeket euróban (EUR) és amerikai dollárban (USD) jegyeznek. A magyar, horvát, lengyel, román, szlovák, lett, litván, szerb, macedón, szlovén és bolgár eurókötvényeket is gyakran számoljuk a befektetési célpontjaink közé.

Részvények

A hazai blue-chipek mellett (OTP, MOL, MTEL, RICHTER, EGIS) régióbeli tőzsdékre bevezetett versenytársaik papírjait is választhatják ügyfeleink. Köztük is talán a legnagyobb piac az 1991-ben alakult varsói tőzsde, melyen közel 400 vállalat papírja forog 100 milliárd eurós kapitalizáció mellett. A legkedveltebbek ezen piacon is a leglikvidebb papírok, mint pl. a PGNIG, TPSA, LOTOS, KGHM, PKOBP, PKNORLEN. A lengyel piac mellett a román is preferált piac a régión belül (SNP, SIFek), bár kevésbé likvid lengyel társához képest. Szlovéniában a KRKA, Horvátországban a HT a kedvenc papír.

Globális piacok

A regionális piacok mellett fontosnak tartjuk a globális értékpapírpiac által kínált egyéb befektetési lehetőségeket is ügyfeleink elé tárni.

Kötvények

A nyugat európai és amerikai vállalati kötvények piaca igen szerteágazó, egy-egy szektoron belül is igen sok kibocsátó értékpapírja között válogathatnak ügyfeleink. Népszerű az autógyártóknál például a BMW, RENAULT, GM, F, PSA, DAIGR, VW, a dohánygyáraknál az IMTLN, BATSLN, vagy akár a telekom szektorban a DT, de megemlíthetnénk a vegyipari, gyógyszeripari vagy akár bányászati szektor kibocsátóit is.

Nyugati és tengerentúli kibocsátóknál nem ritka az úgynevezett lejárat nélküli vagy perpetual kötvény sem. Nagy volatilitásuk miatt főleg kockázatkedvelő ügyfeleink körében népszerűek ezen papírok (pl. GE, BAYGR, LINDE, SOLVAY, HENKEL vagy akár a kevésbé likvid EUROCL). Banki kibocsátású TIER1ek (ISPIM, BNPP, HSBC, LLOYDS, SOCGEN, BACR...) is igen nagy görbét írtak le az elmúlt két évben, ennek ellenére vagy pont emiatt nem kerülték el ügyfeleink figyelmét.

Regionális fronton nehezen találni likvid devizában kibocsátott változó kamatozású papírt, ezért voltak talán kedveltek a BAC, DB, MER floaterjei.

Részvények

Részvények tekintetében is nagyságrendi különbség van nyugati vagy amerikai papírok és a regionális blue-chipek likviditása között. A német, illetve angol tőzsdéken szinte bármely EU-s tőzsdén jegyzett vállalat részvénye megtalálható, ezért jellemzően ezeken a piacok keresünk befektetési alternatívákat, ugyanakkor a tengerentúli papírokkal kapcsolatos igényeket is megfelelően ki tudjuk elégíteni.

Egyéb instrumentumok

Természetesen elérhetőek cégünknél warrantok, certifikátok, ETF-ek, egyéb strukturált termékek is.