CEEAAM - Befektetési alapok

Befektetési alapok

Befektetési Alapok

Ügyfeleink eltérő kockázatvállalási hajlandósága, életvitele, családi háttere különböző pénzügyi megoldásokat feltételeznek. A befektetési alapok sok befektető pénzét fektetik be és kiváló lehetőséget biztosítanak a kockázatok hatékony megosztására. Miután a befektetési jegy kibocsátója, az alapkezelő, sok különböző értékpapírt vásárol meg, az árfolyamkockázat jóval alacsonyabb szinten tartható, mint az egyedi értékpapír-befektetések esetében.

A kisebb összegű befektetéseket legköltséghatékonyabban befektetési alapokban lehet elhelyezni. Az befektetési alapokkal a nagyobb és a kisebb összeggel rendelkező befektetők számára egyaránt biztosított a megtakarításaik hatékony kezelése.

Aktívan kezelt alapok

Az aktívan kezelt alapok esetében az adott gazdasági és piaci körülmények függvényében a befektetési alapban az alapkezelő aktívan kereskedik a különböző befektetési eszközökkel. Az aktívan kezelt alapok optimális megoldást nyújtanak azon befektetőknek, akik nem elégszenek meg az adott piac teljesítményével és némi kockázatot vállalva, bízva a befektetési alapkezelő szakértelmében a piaci benchmarkot meghaladó hozamot vár el. Az alap kezelője a követett mögöttes piachoz képest szabadabb kezet kap, az egyes eszközök kiválasztása, alul- vagy felülsúlyozása terén nagyobb a mozgástere, így a referenciahozamokhoz képest nagyobb teljesítmény eltérésre képes, ami jelenthet magasabb hozamot, és egyben nagyobb kockázatot is.

Passzívan kezelt alapok

A passzívan kezelt alapok kezelői a kiválasztott értékpapírok körét és súlyozását a követendő piac, régió vagy szektorális index felépítéséhez igazítják. Az említett alapok legtöbbször tőzsdén kereskedhetőek, ezért nem vonatkozik rájuk az aktívan kezelt alapokra vonatkozó belépési díj, ami a hosszabb távú tartást indokolná.

Ellentétben az aktívan kezelt hagyományos befektetési alapokkal, melyek értékét naponta egyszer határozzák meg a nap végi nettó eszközérték alapján és a befektető csak pár nap múlva tudja meg, hogy milyen árfolyamon hajtotta végre az ügyletet, a passzívan kezelt, tőzsdén jegyzett alapok árfolyama viszont minden pillanatban ismert, a megbízó akár limitárat is megadhat megbízásához. A tőzsdén kereskedett befektetési alapok likviditása általában szintén magasabb, mint a hagyományos befektetési jegyeké.

Hedge fundok

A legnagyobb különbség a hagyományos befektetési alapok, és a hedgefund-ok között, hogy míg az előbbiek valamilyen referenciaindex teljesítményét szeretnék felülmúlni, addig az utóbbiak minden évben abszolút, vagyis pozitív hozamra törekszenek. A fedezeti alapok napjainkban igen elterjedtek és piaci szerepük is óriási. Jellemzően nincs befektetési politikájuk, a szabályozó jogi környezet is meglehetősen laza.

Annak függvényében, hogy a befektetési alap milyen időtávra jön létre (határozatlan, illetve határozott) megkülönbözetünk nyílt végű és zárt végű befektetési alapokat. A nyílt végű befektetési alapok esetében a befektetők bármikor elhelyezhetnek és kivehetnek pénzt az alapból. A meghatározott futamidejű, zárt végű befektetési alapok jegyeit a futamidő alatt nem lehet visszaváltani.

Díjak

Az alapok különböző díjstruktúrákkal dolgoznak, melyekről a tájékoztatókban kaphatnak a befektetők információt. Az alapkezelési díj az alapra terhelt vagyonarányos díj. A befektetők vásárláskor és visszaváltáskor fix díjat, forgalmazási díjat fizetnek.

A CEEAAM Zrt. ügyfelei vagyonkezelt portfólióba az általa legfelkészültebb alapkezelők befektetési jegyeiből válogat. Ügyfeleink számára többek között olyan jónevű cégek alapjaiból vásárolunk, mint a Franklin Templeton, Street Global Advisors, Vanguard Group, Barclays Global Investors, HSBC, UBS, Allianz Global Investors, Deutsche Asset Management.